Chociaż okolice Chełma (znanego również jako Chełm Lubelski) nie posiadają w pełni żeglownych wód śródlądowych, to jednak sposób wykorzystania istniejących tamże zasobów wodnych zasługuje na uznanie.
Przez Chełm przepływa rzeka o nazwie Uherka. Uherka (daw. Węgierka) – ciek wodny o długości zaledwie 44,65 km stanowiący lewy dopływ Bugu. Powierzchnia zlewni rzeki wynosi 575 km². Uherka przepływa głównie przez obszary rolnicze (pola i łąki) oraz przez Chełm. Wpada ona lewostronnie do Bugu w 429,7 km jego lewego brzegu na wysokości wsi Siedliszcze (gmina Wola Uhruska). Lewymi dopływami Uherki są Janówka, Garka, Lepitucha i Rzeczka, a prawymi Słyszówka i Gdolanka.
Ciekawym miejscem w obrębie zlewni Uherki jest Zalew Żółtańce – usytuowany 3 ok. km na południe od Chełma. Zasadniczo, jest to zbiornik retencyjny, który wykorzystywany jest również w celach turystyczno-rekreacyjnych. Zbiornik zajmuje powierzchnię 103 ha, w tym wody zajmują około 56 ha. Wody zbiornika zostały podzielone na dwie kwatery. Mniejsza – to staw rybny cieszący się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wędkarzy. Zajmuje on powierzchnię 9 ha. Można w nim łowić m.in.: karpie, karasie, płocie, liny, jazie, szczupaki i okonie. W zbiorniku również żyją i żerują sumy. Z kolei, druga kwatera ma powierzchnię ok. 47 ha i średnią głębokości ok. 2 m. Zalew Żółtańce jest zbiornikiem, który stanowi miejsce rekreacji nad wodą. W sezonie letnim, nad Zalew Żółtańce przybywają liczne rzesze plażowiczów, amatorów pływania, turystów oraz wędkarzy. Turyści mają do dyspozycji pomosty, ławki, zadaszone stoliki, miejsca do grillowania i na ognisko, dwa boiska jedno do piłki nożnej, drugie do piłki siatkowej oraz plac zbaw i siłownia zewnętrzna. Na dużym boisku odbywają się sparingi towarzyskie i festyny. Na brzegu można znaleźć obiekty tzw. „małej gastronomii” oraz estradę, gdzie zespoły artystyczne umilają czas wypoczywającym prezentując rozmaite wykonania artystyczne.
Zalew Żółtańce zasila wody okolicznych stawów, gdzie hodowane są rozmaite gatunki ryb. Ciekawym miejscem jest Pstrągowo. Jest to kompleks hodowlano-gastronomiczny położony w Kolonii Żółtańce. Obiekt funkcjonuje od roku 1998. Całkowita powierzchnia jego lustra wody wynosi 10 hektarów. Gospodarstwo zajmuje się hodowla karpia i pstrąga (stąd nazwa). Na terenie gospodarstwa, znajduje się łowisko oraz nieduży bar, osadzony głównie
na pomostach, w którym podaje się ryby z własnej hodowli (próbowaliśmy – znakomite). W ofercie firmy, znajdują się również ryby wędzone. Jako ciekawostkę, należy nadmienić fakt, że właśnie z tego źródła, słynna restauratorka Magda GESSLER zaopatruje się w najlepszej jakości świeże pstrągi, które są serwowane w warszawskich restauracjach.
W systemie hydrotechnicznym Pstrągowa, znajdują się jazy i następuje stała wymiana wody, co zapewnia odpowiednie warunki hodowli. Zwłaszcza dla pstrąga wymagana jest woda o odpowiednim natlenieniu i odpowiedniej temperaturze.
Jak widać, okolice Chełma mogą pochwalić się sukcesami w zakresie odpowiednio prowadzonej racjonalnej gospodarki wodnej. Warto byłoby, aby inne regiony oraz czynniki odpowiedzialne za tenże obszar działalności skorzystały z doświadczeń Ziemi Chełmskiej.